Dag 1-3.
100 g (1 dl) vatten 35º
100 g rågmjöl gärna kravodlat
½ rivet äpple (kan uteslutas)
Blanda alla ingredienser i en stor (ca 1 l) glasburk med lock. Skruva ej åt locket så hårt. Låt burken stå varmt 22-24º. Rör i burken 1-2 gånger per dag i 3 dagar.
Dag 4.
Fyll på med:
100 gram mjöl
100 g vatten 35º
Rör om ordentligt och låt burken stå en dag till i samma temperatur.
Dag 5.
Nu är surdegsgrunden färdig att baka på.
Du kan ha den i kylen länge och varje vecka ska du mata den. Om du vill baka så häller du av halva grunden och gör en deg - se Surdegsbröd bas tillsätter sen ca 1 dl vatten och ½ dl rågmjöl eller tills konsistensen känns bra.
Om du inte ska baka så häll bort hälften i alla fall och tillsätt mjöl och vatten.
100 g (1 dl) vatten 35º
100 g rågmjöl gärna kravodlat
½ rivet äpple (kan uteslutas)
Blanda alla ingredienser i en stor (ca 1 l) glasburk med lock. Skruva ej åt locket så hårt. Låt burken stå varmt 22-24º. Rör i burken 1-2 gånger per dag i 3 dagar.
Dag 4.
Fyll på med:
100 gram mjöl
100 g vatten 35º
Rör om ordentligt och låt burken stå en dag till i samma temperatur.
Dag 5.
Nu är surdegsgrunden färdig att baka på.
Du kan ha den i kylen länge och varje vecka ska du mata den. Om du vill baka så häller du av halva grunden och gör en deg - se Surdegsbröd bas tillsätter sen ca 1 dl vatten och ½ dl rågmjöl eller tills konsistensen känns bra.
Om du inte ska baka så häll bort hälften i alla fall och tillsätt mjöl och vatten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar