onsdag 23 mars 2011

Lök

Denna underbara ört som vi äter en uppblåst del av nedre stjälken på. Vi använder den ofta som grönsak, både ensam eller som ett tillbehör. Ofta även som en krydda.

Jag använder lök väldigt ofta - gul/röd lök, vitlök och schalottenlök. Och gräslök mest på sommaren.

I soppan, omeletten, grytan, salladen, såsen, gratängen, woken...

Lök är inte bara gott utan nyttigt också - det finns massor att läsa om lökens helande effekter. Ett tips (som jag använt flera gånger) är att använda gul lök vid öroninflammation. Skala en lök och skär en skiva. Värm lökringarna i stekpanna (eller micro) tills de börjar svettas. Linda in dem i ett lager hushållspapper. Ta fetvadd om du har och linda runt - för att de ska hålla värmen längre. Eller täck med en kökshandduk eller annat tyg. Lägg det mot det onda örat och sätt på t ex en mössa eller linda med  gasväv så att det sitter kvar. Vila. Byt till varmare lök när det kallnat om det behövs. Om det inte går över ska du självklart söka läkare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar