onsdag 16 mars 2011

Äggröra

"Ett ägg, ger massor av vitaminer, såsom A, D, B2, B12 och folat och en hel del andra
nyttigheter såsom protein och selen. I gulan finns fett, vitamin A, olika B-vitaminer, vitamin
D, E och K, samt järn och jod. Vitan innehåller det mesta av äggets vitamin B2. Selen,
magnesium, kalium och niacin finns både i vitan och i gulan." enligt Svenska ägg

Det är dessutom billigt med ägg ungefär 1-4 kr styck. Och man kan göra så otroligt mycket med ägg! Koka, steka, pochera...omelett, äggröra...ha det i paj, sås, soppa......

Min morfar bodde i Vörå utanför Vasa men då det var ont om jobb där  - och hans bror redan åkt till Canada -  så följde han efter. De arbetade i skogen tills en dag då nå'n behövde en kock (han hade jobbat som det i lumpen). Där lärde han sig bl a att göra äggröra, vilket han aldrig ätit förr.

Morfars äggröra 1 port

1-2 ägg
1 msk mjölk, vatten eller grädde per ägg
lite salt

Smält smör i en stekpanna eller kastrull men låt det inte bli brunt! Sänk värmen. Häll i äggblandningen och då det börjar stelna lite så rör om då och då. Det tar bara ca 1-3 min innan det är klart. Många säger att man ska röra hela tiden så att äggröran blir grynig men det är inte så morfar lärde mig. Den ska vara krämig så ta av den innan den börjar torka.

Självklart är det en smaksak hur man vill ha sin äggröra.

Jag gillar att äta den med lite rökt lax men ibland är det gott med vita bönor, stekt bacon, varma tomater, stekta champinjoner som i England. Eller som den är och en bit bröd.

Du kan också först steka ex vis lök, kokt potatis, korv eller rester och sen hälla på äggblandningen och steka färdigt medans du rör. Det blir nästan som omelett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar