fredag 16 mars 2012

Kokt kött

Att koka en bit kött är eg väldigt enkelt och tar mest tid på plattan. Under tiden kan man göra så mycket annat; städa, sitta vid datorn, se på TV, umgås mm. Det enda som krävs är att man är hemma och ser till att köttet inte kokar över eller kokar torrt.

När väl köttet är kokt finns det många möjligheter att variera det på.

Börja med att köpa ca 1 kg märgpipa, högrev eller bringa av nöt/kalv/lamm/vilt. Även andra bitar fungerar men jag tycker att de här blir godast. Om biten har ben så låt det sitta kvar under koktiden - ger mer smak. 1 kg räcker till 4-10 pers beroende på vad du gör av den.

Öppna förpackningen och låte den gärna ligga i rumstemp en stund. Sätt på en kastrull med vatten som ska täcka köttet väl då det läggs i. Låt vattnet koka upp och lägg i hela köttbiten. När det kokar upp igen så bildas ett skum som du enkelt plockar bort med sked.

Tillsätt ca 1 msk salt/l vatten och om du inte har några kryddor så räcker det med salt då du kokar köttet. Mn allra godast blir det om du har följande;

2 lagerblad, 5 kryddpepparkorn, 5 vitpepparkorn, 1-3 klyftor vitlök (hela), 1 gul lök.

Koka allt i ca 2 tim eller i alla fall minst 1 timme. Stormkoka ej! Kolla köttet då och då så att det finns vatten som täcker och så att det inte kokar över.

Det ska bli mört och nästan falla sönder.

Ta av kastrullen och låte köttet vila medans du häller av buljongen och gör t ex;

Sås med pepparrot, dill, senap, örter eller soya.
Soppa med rotfrukter.
Gryta med grönsaker och rotfrukter.

Sås brukar jag göra enklast av några dl buljong som jag reder av och smaksätter. Sen skär jag köttet i skivor eller bitar och lägger i såsen.

Senast åt vi köttet till en svamprisotto och gjorde en sås med bara soya i. Supergott!

Det här är alltså grunden till många goda rätter. Om det bara blir lite kött över så funkar det bra till pytt i panna, omelett eller kanske på en macka.

Recept på såser kommer...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar